Tretina firiem sa sťažuje na ich horšiu prípravu verejnými investormi

25.09.2015 Bratislava

Bratislava 25. septembra (TASR) – Šéfovia stavebných firiem na Slovensku sa sťažujú na prípravu stavieb zo strany investorov. Pri verejných zákazkách hodnotí jej kvalitu horšie ako v minulých rokoch približne tretina. Každý štvrtý riaditeľ zároveň nie je spokojný s kvalitou projektovej dokumentácie. Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského stavebníctva za 3. štvrťrok tohto roka, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť CEEC Research.

Podľa necelej tretiny (31 %) riaditeľov stavebných spoločností je pri verejných zákazkách kvalita dodanej dokumentácie horšia ako v predchádzajúcich rokoch. U súkromných investícií sa príprava zhoršila v štvrtine (26 %) prípadov.

"Projekty, podľa ktorých stavebné firmy realizujú v súčasnosti výstavbu, boli spracované v predchádzajúcich krízových rokoch. Ceny projektových prác boli vtedy na minime, v niektorých prípadoch i dumpingové, a to sa, samozrejme, prejavuje na kvalite prebiehajúcich stavieb. Je to veľmi závažná téma s vysokým rizikom pre samotnú bezpečnosť stavieb," upozornil riaditeľ CEEC Reserach Jiří Vacek.

Príliš spokojné nie sú stavebné firmy ani s kvalitou projektovej dokumentácie. Tú na stupnici od jedna do 10 ohodnotili číslom 4,9. Tretina (29 %) spoločností dokonca podľa analýzy siahla pri hodnotení po číslach jeden až tri.

Zhoršenie výstupov projektových firiem oproti predchádzajúcim rokom zaznamenala štvrtina (24 %) spoločností. Podľa 57 % stavebných firiem sú projekty kvalitatívne zhodné s minulými rokmi. Na znižujúcu sa kvalitu si posťažovali predovšetkým zástupcovia stredných a malých spoločností (26 %) a firiem zaoberajúcich sa pozemnou výstavbou (26 %). Veľké a inžinierske firmy boli o niečo málo menej kritické (17 %, respektíve 18 %).

Riaditelia stavebných spoločností sa takmer bez rozdielu veľkosti a zamerania zhodli, že náklady, ktoré musia vynaložiť, aby boli problémové stavby aj napriek nekvalitnej projektovej dokumentácii postavené kvalitne, sa vyšplhajú v priemere na 16 % celkovej hodnoty stavby. V 12 % prípadov sa pritom nepodarí tieto peniaze od investora získať. Každý štvrtý prípad (23 %) investor finančne zachraňuje aspoň čiastočne.
 

Vyberte región